Westminster Christian Academy

Master Plan & Site Improvement

M+H was an integral part of Westminster Christian Academy’s growth at their Ladue Road location in the late 1990’s. Their goal was to add new space and upgrade the campus amenities in a way that would be distinctly “Westminster”.

An extensive master planning process helped the school understand all their needs and arrive at a global picture of the desired improvements.  Priorities for the first phase included expansion and reconfiguration of site vehicular circulation, expansion of the athletic fields and construction of storm water basins.

The second phase involved an $8,000,000 construction project that included a three level, 38,600 square foot Gymnasium/Science Classroom Addition and a 14,000 square foot two-story Classroom Wing.

The Gym addition accommodated locker rooms, weight training, athletic practice room, classrooms, visiting team locker room, training room and laundry/storage areas in the lower level, which have access to the outdoor fields. On the main level, a new gymnasium more than doubled the available space for the school’s teams to practice and allowed for all-school assemblies. The main level plan also enclosed an existing breezeway, creating a new campus entry and student commons area. The upper level included new and renovated areas for science and high school administrative uses.

The two-story classroom addition provided 12 additional classrooms, allowing the school to increase enrollment as well as accommodate the space needs associated with future renovations to other areas of the school. The exterior design of the classroom addition complements the existing architecture and connects to a new “gateway” element, which became a new campus marker and main school entrance. This unique image was incorporated into the school’s Town and Country Campus when they relocated in 2011.

I was immediately impressed with M+H Architect’s grasp of Westminster’s vision and what architectural priorities and services were needed to get there. The ability to connect with the Westminster community throughout the planning process resulted in a design that is “ours”. The firm has remained true to its commitment to give us a new identity and a distinctive facility that will last.

-Mr. James C. Marsh, Jr., Headmaster, Westminster Christian Academy