De Smet Jesuit High School

De Smet Jesuit High School is a faith-based learning environment for young men. With their growing student population and today’s technological requirements, expansion of the athletic fields, classrooms, science labs and computer labs were needed.

  • 38.7 Acre Master Plan
  • 31,500 SF Classroom Addition
  • 15,890 SF Renovation of 3-Story Class Wing
  • 94,000 SF of Code Upgrades
  • 6,600 SF Dining Addition
  • 430 Space – Parking Lot Addition and Traffic Flow Modifications
  • 80,000 SF Field Renovations, Scoreboard and Bleachers

Classroom Addition & Renovation, Dining Addition, Code Upgrades, Parking Lot Expansion

Code upgrades in the existing building and site lighting modifications enhanced the life safety and night-time image. The school’s additions and modifications are aesthetically blended with the existing campus.

Bookstore, Storage Room and HVAC Upgrades

An existing meeting room was converted to a retail area for selling books, clothing and other school related items.  A storefront window was created with red oak panels and trim flanked by pilasters painted in the school color. The interior includes display shelving, racks and a transaction counter matching the wood trim of the entry. As part of the project, air conditioning was added to the bookstore and the classroom above.

A new storage room for gymnasium equipment was also constructed as part of the project. A new coiling door was cut into the existing gym wall, providing direct access from the gym into the storage room. All the work was completed over the summer break.

Stadium Projects: Phase I – Track & Football Field, Baseball Stadium

When De Smet Jesuit High School decided to undertake major exterior athletic facility improvements, M+H was selected to be the design team leader. The existing 6 lane running track and natural grass infield utilized for football were modified and enlarged. A new 8 lane synthetic surface track now encircles a synthetic turf infield large enough to contain a full size soccer field, pole vault and dual long jump runways, and a high jump area, in addition to the football field. New stadium lights and poles are also included. A new plaza has paved the way to the existing stadium bleachers and includes the addition of a new press box storage facility and an open air pavilion.

In the interest of equality, the baseball program also received attention with improvements to the baseball field. Dugouts have been replaced, along with the addition of a new press box, grandstand, backstop and storage building, all with permanent masonry construction.

Press Box Building Evaluation

The original press box at De Smet Jesuit High School was showing signs of structural damage, wear and aging with concerns of safety for the building occupants. De Smet decided to have a formal assessment of the building done by M+H to evaluate the continued use and status of the building. Based on the initial conversations with De Smet it was understood that there were physical deficiencies with the building based on excessive cracking and settlement issues. A visual inspection was conducted which confirmed the deteriorating status of the building. Due to the magnitude of the deterioration, M+H utilized the ACT-20 Field Manual by Applied Technology Council to rate the structure, which provided an objective set of standards for the evaluation. The load bearing structure, floor framing and stairs all showed signs of failure and it was recommended that the structure be vacated and use suspended immediately. The original structure was demolished and a new press box was constructed.
The new press box includes a viewing platform for video taping, separate home and visitor coaching suites, and a central broadcasting booth. The lower level accommodates athletic equipment and storage.

Theater Building Evaluation

The Theater at De Smet Jesuit High School was exhibiting areas of efflorescence on the masonry veneer, spawling brick and stone along the top of the parapet and at the steel relief angle. M+H met on site with the Maintenance Director at De Smet and the Director of Architecture at the Masonry Institute of St. Louis to inspect and evaluate these conditions. As documented in the report generated by M+H, the flashing and coping conditions were identified as potential sources of water infiltration. The existing construction documents were also reviewed for conformance with how the building was constructed. Exploratory measures were taken following the report to expose the condition at the lintel which was concealed at the time of the evaluation by M+H. Architectural details were then developed by M+H to appropriately correct these conditions.

 

 

I and everyone here at De Smet appreciate all the work and creativity you have put into the designs you have created for us. Thank you for all you do.

-S.J. Rev. Walter Sidney, President