De Smet Jesuit High School

Press Box Building and Theater Evaluations

Press Box

The original press box at De Smet Jesuit High School was showing signs of structural damage, wear and aging with concerns of safety for the building occupants. De Smet decided to have a formal assessment of the building done by M+H to evaluate the continued use and status of the building. Based on the initial conversations with De Smet it was understood that there were physical deficiencies with the building based on excessive cracking and settlement issues. A visual inspection was conducted which confirmed the deteriorating status of the building. Due to the magnitude of the deterioration, M+H utilized the ACT-20 Field Manual by Applied Technology Council to rate the structure, which provided an objective set of standards for the evaluation. The load bearing structure, floor framing and stairs all showed signs of failure and it was recommended that the structure be vacated and use suspended immediately. The original structure was demolished and a new press box was constructed.

The new press box includes a viewing platform for video taping, separate home and visitor coaching suites, and a central broadcasting booth. The lower level accommodates athletic equipment and storage.

Theater

The Theater at De Smet Jesuit High School was exhibiting areas of efflorescence on the masonry veneer, spawling brick and stone along the top of the parapet and at the steel relief angle. M+H met on site with the Maintenance Director at De Smet and the Director of Architecture at the Masonry Institute of St. Louis to inspect and evaluate these conditions. As documented in the report generated by M+H, the flashing and coping conditions were identified as potential sources of water infiltration. The existing construction documents were also reviewed for conformance with how the building was constructed. Exploratory measures were taken following the report to expose the condition at the lintel which was concealed at the time of the evaluation by M+H. Architectural details were then developed by M+H to appropriately correct these conditions.